Kartta latautuu...

Kulttuurikävely Messukylässä

Messukylän omakotiyhdistys järjestää kulttuurikävelytapahtuman yhdistyksen jäsenille Messukylän alueella. Kävely alkaa vanhalta kivikirkolta, jossa oppaana meillä on Messukylän seurakunnan opas. Hän avaa meille kirkkorakennuksen ja seurakunnan historiaa. Jatkamme kirkolta lainaviljamakasiinille ja edelleen mahdollisesti vanhan hautausmaan kautta uudelle kirkolle Messukylän perinneyhdistys ry:n järjestämän oppaan johdolla.

Messukylän keskiaikainen kivikirkko on myös auki meille seurakunnan toimesta klo 14.00 – 15.30. Messukylän perinneseura ry avaa lainaviljamakasiinin ovet meille tapahtuman ajaksi.
Kokoonnumme vanhalle kivikirkolle osoitteeseen Kivikirkontie 2 lauantaina 21.8. klo 14.00.

Tule mukaan kuulemaan kerrontaa Messukylän historiasta legendaarisen kivikirkkomme ja viljamakasiinin alueelle asiantuntijan opastamana. Aiemmin Messukylän perinneseuran järjestämä historiakävely Takahuhdin alueella sai suuren suosion ja nyt päätimme järjestää vastaavan tyylisen tapahtuman Messukylän alueella.

Päiväys ja aika
21.8.2021
14.00 - 20.00

Tapahtumapaikka
Messukylän vanha kivikirkko

Kategoriat


Messukylän historiaa kivikirkon ympäristössä

Messukylän vanha kirkko on keskiaikainen harmaakivikirkko Messukylän kaupunginosassa. Tampereen vanhinta rakennusta on kansankielessä kutsuttu suojeluspyhimyksensä Mikaelin mukaan myös Mikoksi.

Paikalle ensimmäisenä nousseen puukirkon arvioidaan olleen 1400-luvulta, ja tuolta ajalta peräisin olleesta kuoriaidan laudasta löytynyttä vuosilukua 1434 pidetään sen todennäköisenä rakennusvuotena. Nykyinen kivikirkko rakennettiin puukirkon tilalle muuraustavasta ja ikkunoista päätellen vuosina 1510–1530. Tarkkoja vuosilukuja ei ole kuitenkaan jäänyt muistiin asiakirjoihin. Kirkon vanhin pystyssä oleva osa on 1400-luvun lopulla puukirkon kylkeen rakennettu sakaristo.

Kirkkorakennus on tyypillinen Satakunnan keskiaikainen kirkko. Seinät on rakennettu harmaakivestä ja rukoushuone on asetettu itä-länsisuuntaisesti. Kirkon ainoat ulkoseinien koristelut, risti ja ruusuke, löytyvät pohjoisseinustalle sijoitetun sakariston päädystä. Rakennuksen ulko-ovi on sijoitettu ajalleen tyypillisesti länsipäätyyn.

Messukylän omakotiyhdistys - Tampere messukyla
div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://www.messukylalaiset.com/wp-content/uploads/2021/10/ilmakuva-head.jpg);background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 650px;}