Messukylän koulukortteli kuuluu maakunnallisesti arvokkaaksi luokiteltuun kulttuuriympäristöön yhdessä kirkkojen, seurakuntatalon ja urheilukentän ympäristön kanssa. Alueen rakennusten historia ulottuu vuosille 1886 ja 1888, jolloin ensimmäiset rakennukset kortteliin valmistuivat. Vuonna 2024 alussa korttelin rakennuskanta täydentyi, kun Messukylän päiväkoti valmistui.
Kansakoulu Messukylään
Kansakoulujen aktiivinen rakentaminen Suomessa alkoi, kun vuonna 1865 kansakoulujen perustaminen määrättiin asetuksella kunnan toimialaksi. Koulun perustaminen oli kuitenkin kunnan harkinnassa ja opetusta voitiin antaa kodeissa sekä seurakunnan hoidossa olevissa kiinteissä tai kiertävissä kouluissa. Kansakouluja oli ollut toiminnassa Suomessa jo ennen asetustakin. Vanhimpia kouluja oli Orisbergin koulu Etelä-Pohjanmaalla, joka avattiin jo v. 1831. Useissa kaupungeissa ensimmäiset kansakoulut perustettiin vuosina 1872–1874 ja Tampereella ensimmäinen koulu, Aleksanterin koulutalo, valmistui v. 1875.
Messukylässä ei pidetty kiirettä koulun perustamiselle, sillä Tampereen ympäristöpitäjissä alkuopetusta annettiin 1800-luvun alusta lähtien ns. Ahlmannin kouluissa. Hatanpään kartanon 1700-luvun loppupuolella omistanut kruununvouti, liikemies ja asessori Gabriel Ahlmannin (1737-1799) lahjoitusvaroin palkattiin pitäjän opettajia Messukylään ja muihin Tampereen ympäristöpitäjiin. Ahlmannin nimi elää edelleen alueella Ahlmannin ammattiopiston nimessä.
Kunta piti Ahlmannin koulua riittävänä ja vasta läänin maaherra von Ammondtin kehotuksien ja rahoitusavustuksen jälkeen Messukylän kuntakokous vuonna 1886 päätti kansakoulun perustamisesta ja nykyiset vanhimmat puurakenteiset koulurakennukset ovat valmistuneet tuon päätöksen jälkeen vuosina 1886 ja 1888.
Puukoulujen alkuperäisten suunnitelmien laatijoita ei tunneta, mutta todennäköisesti mallia on otettu ajalle tyypillisistä koulurakennuksista. Tiedetään kuitenkin, että toisen puukoulun laajennus on tehty rakennusmestari Heikki Tiitolan ja korotus arkkitehti A.E. Eräsen suunnitelman mukaan.
Yksikerroksisessa koulussa, joka rakennettiin ensin, oli alun perin kaksi luokkahuonetta ja lisäksi kaksi opettajan asuntoa rakennuksen päädyissä. Opetusta annettiin erikseen tytöille ja pojille. Oppilaita koulussa oli sen alkuvaiheessa 82. Vuonna 1888 otettiin käyttöön toinen puurakennus, jossa sijaitsi voimistelu- ja käsityösali sekä leivintupa. Rakennusta laajennettiin jo 1900-luvun alussa ja jälleen 1920-luvulla rakentamalla siihen toinen kerros. Vanhin osa rakennuksesta on sen pohjoispää.
Kivikoulu valmistuu
Vuonna 1990 valmistuneen uusimman koulurakennuksen suunnittelusta on vastannut arkkitehti Mauri Niemi Tampereen kaupungilta.
Koulutilojen tarve Messukylässä kasvoi edelleen, kun oppivelvollisuuslaki tuli voimaan vuonna 1921. Messukylän kunnanvaltuusto päätti uuden, kivirakenteisen ja kaksikerroksisen koulun rakentamisesta v. 1925 ja arkkitehti A.E. Eräsen suunnittelema rakennus valmistui v. 1926. A.E. Eräsen suunnittelemia rakennuksia ovat myös Muotialan kartano ja Kangasalan kunnantalo. Kivikouluun valmistui viisi luokkahuonetta, yhteinen voimistelu- ja juhlasali, kaksi yläkansakoulun ja kaksi alakansakoulun opettajattaren asuntoa, vahtimestarin asunto, koulukeittola sekä erilaisia aputiloja.
Uutta koulurakennusta kohtasi pian onnettomuus, kun rakennuksen ullakkokerros tuhoutui tulipalossa 2.10.1927. Kivirakennuksen katon materiaali vaihdettiin tällöin korjaustyön yhteydessä tiilestä rivipelliksi. Mielenkiintoinen yksityiskohta koulun rakennushistoriassa on myös tieto, että koulun tontilla on ollut kaksi suurta sorakuoppaa, jotka olivat syntyneet Messukylän uudemman kirkon muuraustyön tarpeisiin. Montut täytettiin vasta v. 1893 ja 1926.
Neljäs rakennus valmistuu
1980 ja 1990-lukujen vaihteessa tontin rakennuksilla oli edessä peruskorjauskierros. Tilat kaipasivat kipeästi modernisointia, erityisesti puutetta oli ajanmukaisista keittiö- ja ruokailutiloista sekä liikuntahallista. Myöskään kuvaamataidon ja musiikin opetuksen tilat vanhoissa rakennuksissa eivät vastanneet nykyajan tarpeita. Ratkaisuna tilanahtauteen päätettiin rakentaa uudisrakennus, johon nämä toiminnot sijoittuisivat. Neljäs rakennus koulun tontille valmistui em. käyttöön vuonna 1990.
Messukylän koulurakennukset peruskorjauksessa
Koulun rakennukset ovat olleet jälleen vuonna peruskorjauksessa vuosina 2023-24; puukoulujen peruskorjaus on jo valmistunut ja kivikoulun korjaus on meneillään. Puukoulujen korjauksessa on kunnioitettu rakennusten alkuperäistä henkeä julkisivujen kunnostuksessa sekä sisäpintojen käsittelyssä. Kivikoulu saa korjaustyössä takaisin myös alkuperäistä vastaavan vaalean julkisivuvärinsä.
Messukylän päiväkoti
Messukylän vanhaan koulukokonaisuuteen on valmistunut vuoden alussa uusi 160-paikkainen päiväkotirakennus, joka palvelee lähiympäristön lasten varhaiskasvatusta. Rakennus on uusi ja moderni, mutta julkisivujen puumateriaalit ja väritys on sovitettu vanhan ja arvokkaan koulukorttelin rakennuksiin. Uuden päiväkodin suunnittelusta on vastannut Arkkitehtitoimisto Tilatakomo Oy.
Päiväkotia varten laaditun asemakaavan yhteydessä vanhat koulurakennukset suojeltiin. Koulukortteli kuuluukin maakunnallisesti arvokkaaksi luokiteltuun Messukylän rakennettuun kulttuuriympäristöön yhdessä kirkkojen, seurakuntatalon ja urheilukentän ympäristön kanssa.
Lähteet:
Messukylän koulun rakennushistoriallinen selvitys, Arkkitehtitoimisto Lasse Kosunen Oy, 2018.
Lehtiartikkelit Messukylän koulusta ja päiväkodista.
Voit selata kuvia myös Messukylän koulusta ja päiväkodista sivuston Messugalleriastasta, johon keräämme kuvia Messukylän alueelta vuosien varrelta.