Kodikkaan kylän yhdistys

Messunews - Messukylään liittyviä artikkeleita

Uutisia valtakunnan uutislähteistä ja yhdistykseltä


Luonnos 2 Tampereen seudun linjasto 2021

Säilytetään Messukylän luonnonkukat

Lupiini valtaa alaa perinteisiltä luonnonkasveilta. Messukylän viheralueilla ja katuvarsilla lupiinia on vielä vähän, joten voimme hyvin hidastaa sen leviämistä ja samalla saada hieman silmäniloa tupaan. Lupiinin kaitsemisen kannalta helpoin tapa on kerätä lupiininkukat kesämaljakkoon kotiin tai pihalle - näin siemenet eivät leviä luontoon!

Aloitustyöpaja houkutteli mukavasti väkeä

Luennot alkavat juhlasalissa

Tampereen kaupungin järjestämä aloitustyöpaja keräsi Messukylän koulun juhlasaliin hienosti väkeä. Kävijät olivat uteliaita kuulemaan esittelyä suunnitelmista kehittää asuinaluettamme.
Messukylän omakotiyhdistys haluaa omalta osaltaan kiittää kaikkia osallistuneita aktiivisuudesta. Olemme yhteisellä asialla :)

Ennen tilaisuutta ja työpajaosuuden aikana tarjolla oli kahvia ja pullaa. Varmasti kaikkien läsnäolijoiden mielet täytti utelias kiinnostus, mitä Messukylänkadun liikenteen ja maankäytön yleissuunnitelma pitää sisällään.

Tilaisuuden asiantuntijat kertoivat valaisevaa tietoa hankkeesta ja monia keskustelua herättäviä asioita tuli ilmi. Yleisöstä kuultiinkin innokkaita kommentteja jo luennoinnin aikana. Lisää kannanottoja oli luvassa myös luentojen jälkeen.

Aloitustyöpaja jatkui karttojen ääressä

Esittelytilaisuuden jälkeen varsinainen aihealueen työstäminen jatkui viereisessä tilassa, jossa tarjolla oli aluetta kuvaavia karttoja. Tarralappuja sekä tusseja käyttämällä halukkaat saivat kirjoittaa alueen suunnitteluun liittyvistä ajatuksistaan ja ideoistaan sekä antaa palautetta alueen nykytilasta. Karttapöytien ympärillä riitti vilskettä ja keskustelu oli kokonaisuudessaan hyvin vilkasta.

Mitä parasta, kuten Tampereen kaupungin tiedonannossa kerrottiin (vrt. Kutsu aloitustyöpajaan) luvassa on ehkä vielä toinen kokoontuminen palautteiden merkeissä arviolta lokakuussa 2019, joten miedän ajatuksia ja palautteita halutaan kuulla kaupungin taholta. Siitä kiitos Tampereen kaupungille.

Tulemme tiedottamaan tilaisuudesta varmasti heti sekä sivustoillamme että Facebookissa, kun ilmoitus ajankohdasta saavuttaa meidät.

Aloitustyöpaja jatkui karttojen ääressä

Pöydille otetut kartat täyttyivät hyvin nopeasti värillisistä Postit-lapuista, kun ajatuksia virtasi asuinalueemme kartalle. Lappuihin oli tallennettu arvokasta tietoa ja ajatuksia suoraan asukkailta sekä muilta aiheesta kiinnostuneilta. Kuten luennoitsijoidenkin suustakin kuulimme:

Me, alueen asukkaat, olemme aiheen todellisia asiantuntijoita ja kallisarvoisia kenttätiedon lähteitä projektin suunnittelijoille. Mehän täällä asumme ja elämme elämäämme.

Jos ajatusten vaihto meidän ja projektia vetävien tahojen välillä toimii niin menestyksekkäästi kuin tilaisuuden tunnelma antoi ymmärtää, projekti toteutetaan alueen ainutlaatuisuutta kunnioittaen ja saamme entistä hienomman ja kotoisamman Messukylän, jossa hehkuu sama historiallinen tunne, kuin tälläkin hetkellä.

Aloitustyöpaja jatkui karttojen ääressä

Kuten kaikki varmasti tiedämme Messukylän kehittäminen on jo alkanut. Messukylän Lissu kohoaa jo Messukylänkadun varrelle kovaa vauhtia.

Messukylänkadun liikenteen osalta merkittävin kaavailtu uudistus oli tien muuttaminen nelikaistaisesta kaksikaistaiseksi ja jalkakäytävien leventäminen. Nykyinen pyöräilijöille ja kävelijöille tarkoitettu väylähän on auttamattomasti liian kapea erityisesti tien eteläisellä puolella. Ratkaisun tarkoituksena on rauhoittaa kadun vilkasta liikennettä ja hillitä ajonopeuksia kadulla. Erityisesti jalankulkijoiden kannalta tie on turvallisuusuhka ja vaatii muutosta.

Tilaisuudessa käsitellyt asiat ovat vielä suunnitelmia ja tilaisuuden tarkoitushan olikin kartoittaa ja herätellä ideoita, kuinka kehittää Messukylää oikealla tavalla kunnioittaen asuinalueemme ainutlaatuisuutta.Luonnos 2 Tampereen seudun linjasto 2021

Kutsu aloitustyöpajaan - Messukylänkadun liikenteen ja maankäytön yleissuunnitelma

Tampereen kaupunki käynnistää yleissuunnitelman laatimisen koskien Messukylänkadun liikenteellistä, kaupunkikuvallista ja maankäytöllistä kehittämistä.

Käynnistyvää hanketta esitellään aloitustyöpajassa tiistaina 4.6.2019 klo 17:30 - 18:30 Messukylän koulun liikuntasalissa osoitteessa Messukylänkatu 35. Luvassa on myös kahvitarjoilu, joka alkaa klo 17:00.

Tilaisuuden alussa pidetään lyhyt esittely hankkeesta, liikenteen ja katuympäristön nykytilasta sekä alueen maankäytöstä ja palveluista. Esittelyn jälkeen pidettävässä työpajassa voi jättää palautetta alueen nykytilasta sekä antaa kehittämisideoita.
Tilaisuus on avoin kaikille alueen asukkaille, toimijoille ja muille asiasta kiinnostuneille. Paikalla ovat Tampereen kaupungin ja suunnittelukonsultin edustajat.

Suunnitelmaluonnoksista on mahdollista antaa erikseen palautetta arviolta lokakuussa 2019. Tästä informoidaan erikseen.


Lisätietoja suunnittelusta antavat:

  • Liikenneinsinööri Heljä Aarnikko, Tampereen kaupunki, puh. 040 806 4917
  • Projektiarkkitehti Markku Kaila, Tampereen kaupunki, puh. 040 806 3018
  • Projektipäällikkö Hannele Kemppi, WSP Finland Oy, puh. 050 564 8792

Luonnos 2 Tampereen seudun linjasto 2021

Kannanotto Messukylänkadun asemakaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelmaan

Messukylän omakotiyhdistys on ottanut kantaa Messukyläntien tontteja 21 ja 23 koskevaan asemakaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelmaan. Omakotiyhdistys esittää huomattavasti maltillisempaa rakennustapaa sekä kaupunkikuvallisista että toiminnallisista syistä kuin mitä luonnossuunnitelmassa on esitetty.

Lataa omakotiyhdistyksen mielipide asemakaavan 8734 (Messukyläntie 21-23) osallistumis- ja arviointisuunnitelmaan pdf-muodossa TÄSTÄ

Luonnos 2 Tampereen seudun linjasto 2021

Rakennusalan opiskelijat entisöivät viljamakasiinin

Vuonna 1846 rakennettu viljamakasiini rapistui Tampereen Messukylässä, mutta nyt se entisöitiin kuntoon – "Lautojen paksuudesta oli lähtenyt pois jopa puolitoista senttiä". Työtä on tehty vanhaa kunnioittaen ja esimerkiksi ulkolaudoituksen liitoksissa käytettiin vanhan mallin mukaista vinoliitosta.

Lue lisää aiheesta Aamulehden sivuilta..

Referoitu: Aamulehti 7.11.2018


Messukylän koulun kivirakennus

Elämää alkulähteillä -videoprojekti

Syksy saapuu ja ruska on parhaimmillaan. Messukylän omakotiyhdistys on aloittanut kuvausprojektin kylämme vanhoista rakennuksista. Materiaalin kuvaukset tehtiin viime viikon aikana ja videon editointi tapahtuu viikolla 42 (15.-21.10.2018) Messukylän vanhan ja rikkaan historian ansiosta materiaalia videon tuottamiseen onkin todella hyvin.

Asiantuntijuudesta videolla ei tule olemaan puutetta sillä videon juontaa Pirkanmaan maakuntamuseosta rakennuskulttuurin tutkija Miinu Mäkelä, joka kertoo arvokkaiden vanhojen rakennuksiemme historiasta ja elämästä Messukylässä.

Produktio toteutetaan harjoitustyönä Tampereen aikuiskoulutuskeskus TAKK:n Digi/mediaosaajakoulutukseen ja julkaistaan sivustoillamme sekä Facebook-profiilissa tulevina viikkoina. Aluksi luvassa on kolmen minuutin tiivistelmä mutta jatkossa mahdollisesti myös pidennetty ohjaajan itsensä luoma versio.


Luonnos 2 Tampereen seudun linjasto 2021

Uudesta bussilinjastosta päätetään jo ensi keväänä, nyt kommentoitavana versio 2

Tampereen kaupungilla on työn alla bussireitistön uusiminen ja uusia linjoja voi kommentoida kaupungin omien nettisivujen kautta. Kommentoitavana on kaksi eri vaihtoehtoa, joissa kummassakin poistuu nyt kirkon kautta kulkeva linja 32. Uudistuksessa tilalle on tulossa linja 38, joka kuitenkin kulkee Hervannasta Linnainmaan kautta Teiskontietä pitkin keskussairaalalle/Kauppiin.

Uudistuksen myötä Messukylästä poistuu poikittaisliikenne, jatkossa Kauppiin olisi mentävä keskustan kautta. Jatkossa Messukylän koulusta ei enää oppilaat pääse urheilutunnille Kauppiin, samoin menee monelta Takahuhdin koulun oppilailta mahdollisuus mennä bussilla kouluun. Messukylän koulun rehtori on kertonut kommentoivansa reittisuunnitelmia. Jos katsotte, että tämä asia on koko Messukylän asukkaiden kannalta kommentoinnin arvoinen, voi ao. linkin kautta vaikuttaa asiaan (Suora yhteydenottokin tietysti suotavaa).

Omakotiyhdistyksen mielipide painaa toki enemmän kuin yksittäisen kuntalaisen, minkä vuoksi kannanotto asiaan olisi tärkeää. Sivu, jonka kautta toivomme teidän käyvän jättämässä kommenttinne aukeaa klikkaamalla kuvaa (Linkki aukeaa uuteen ikkunaan):

Uutinen: Tampereen joukkoliikenne 19.09.2018


Tampereen Vesi tekee koeporauksia

Tampereen Vesi tekee koeporauksia uutta kaivoa varten Messukylässä

Uuden kaivon myötä Messukylän ottamosta saataisiin kaksituhatta lisäkuutiota vettä vuorokaudessa.

Uutinen: YLE 18.9.2018


Hämeen rakennuskone Oy

Pirkanmaan ensimmäinen adoptiosopimus viljamakasiinista

Viljamakasiini on nököttänyt Tampereen Messukylän vanhan kirkon kiviaidan vieressä yli 170 vuotta. Hirsirunkoinen, ikkunaton ja punamullalla maalattu rakennus on suoraryhtinen. Ensimmäisenä hoitotoimenpiteenä rakennuksen uusilla holhoajilla olikin siivous.

Adoption yhteydessä kohteelle tehdään hoitosuunnitelma. Hinnerichsenin mukaan lainaviljamakasiini kaipaa ainakin uutta väriä.

-Tässä on hiukan lahovauriota julkisivulaudoituksen alaosassa, niitä saisi ensin uusia ja lopuksi vetää koko rakennukseen uusi punamulta.

Vuoden 2018 kesän aikana sai moni ohikulkija huomata, kuinka tämän historiallisen rakennuksen seinälaudoitusta oli alettu korjailla ja rakennuksen ehostaminen oli ilmiselvästi alkanut.

Uutinen: YLE 17.8.2014 (referoitu)


Hydraulic Press Channel

”VAT DA FAAK!”

Lauri Vuohensillalle soitettiin iltapäivälehdestä. Onko tämä sinun video, joka on saanut Youtubessa miljoona katselua?

Videon idea on sinänsä simppeli. Lauri Vuohensilta työntää siinä konepajan puristimeen taitellun paperin. Hän taittelee A3-kokoa olevaa paperia yhä pienemmäksi ja pienemmäksi ja työntää prässin alle. PAM! Se räjähtää.

Suomalaisista Youtube-kanavista Hydraulic Press Channelilla on kolmanneksi eniten tilaajia. Tällä hetkellä kaikkiaan 1,8 miljoonaa. Edellä ovat vain Duudsonit ja Angry Birds.

Uutinen: SUOMEN KUVALEHTI 02/2018 (referoitu)Hydraulic Press Channel

Vöyrin valkoiset ryntäävät Messukylän läpi

Tampereen Messukylästä taistellaan kolme päivää. Ensimmäisen hyökkäyksen punaiset onnistuvat torjumaan. Voitto valaa punaisiin uskoa siihen, että he pystyvät pitämään Tampereen hallussaan.?

”Yö oli kaamea. --Kaikesta huolimatta nukuin suurimman osan yöstä enkä herättänyt poikaani. Tänään päivällä olemme katselleet luotipilviä Messukylän aukealla. Kuului kielto, ettei saa asiatta liikkua kaupungissa.”

Kaarlo Tiililä, päiväkirjamerkintä 24.3.1918

Uutinen: AAMULEHTI 24.3.2018 (referoitu)


Messukylän viljamakasiini

Messukylän lainaviljamakasiinista löytyi 1918 sodan jälkiä

Pirkanmaan maakuntamuseon tutkija ja perinnerakennusmestari pääsivät kurkistamaan kaupungin omistaman pitkään lukittuna olleen makasiinin sisään. Kävijöiden huomio kiinnittyi makasiinin lattiassa olevaan erikoiseen jälkeen. Tukevaan lautalattiaan näyttäisi iskeytyneen jokin viistosti suurella voimalla puuta pirstoen. Myös makasiinin itäisessä hirsiseinässä huomattiin reikä. ”Jokin” näyttäisi siis tulleen noin 35 cm paksun seinähirren läpi ja iskeytyneen voimalla lattiaan!

Uutinen: adoptiomonumentti.fi (referoitu)


Hämeen rakennuskone Oy

Messukylän kentän uusi tekonurmi avattiin juhlallisesti käyttöön vuonna 2015

Messukylän urheilukenttä

Oli sunnuntai 8.7. vuonna 1934. Vanhan kivikirkon viereisellä juuri valmistuneella urheilukentällä järjestettiin juhlalliset avajaiset. Messukylän urheilukenttä rakennettiin työllisyystyöläisten voimin heikon talouden aikana 1920-luvulla, jolloin kunnan taloudellinen tilanne oli huono. Rakentamistalkoisiin ilmoittauduttiin ja kenttä on siis todellakin valmistunut yhdessä tekemällä ja siitä tuli Messukylän keskuskenttä.

Rakennetusta kentästä uutisoi Kansan Lehti räiskyvin otsikoin: "Punainen Messukylän kunta on saanut ajanmukaisen punaraitaisen urheilukentän". Aamulehti puolestaa valisti lukijoitaan Messukylän saaneen nykyaikaisen urheilukentän. Messukylän urheilukenttä on ainutlaatuinen siksi, että se on ensimmäinen maalaiskuntaan valmistunut kunnallinen urheilukenttä Hämeen läänissä.

Toiminta kentällä on edelleen vilkasta ja punainen värikin on muuttunut raikkaan vihreäksi vuonna 2015 asennetun tekonurmen ansiosta.