Elämysmatka Arboretum Frickiin

Messukylän omakotiyhdistys ry:n jäsenistö kävi nauttimassa aurinkoisesta kesäpäivästä Kangasalla Arboretum Frickissä. Matkaan lähdettiin iltapäivällä kello 17.30 Messukylän vanhan kirkon edestä. Kohteessa odotti johdatus alueen kehittymisen vaiheisiin Leila ja Erkki Frickin kertomana. Alueella jatkettiin opastetulla kierroksella tässä ainutlaatuisessa kohteessa keskellä 900 alppiruusu- ja atsaleapensasta. Alueelle on istutettu myös suuri määrä erilaisia puulajeja. Takaisin Messukylään lähdettiin hieman seitsemän jälkeen sulatellen mukavia tunnelmia, joita koettu luontoelämys sai aikaan.

Arboretun Frickin tilan päärakennus ja ruohokenttä päätalon edessä.

Puutarhan perustaja Erkki Frick kertoi johdatuksessaan, kuinka oman arboretumin luomistyössä tärkein innostuksen lähde on ollut Arboretum Mustila. Kauneutta ja luontoa rakastava Frick kertoi kasvattaneensa siemenistä suurimman osan tilan kasveista. Eriväristen kasvien sijoittelussa ei ole hänen mukaansa noudatettu erityistä kaavaa vaan ne on pyritty istuttamaan siten kuin ne luonnossakin esiintyvät. Vaikutteita luomistyöhön on tullut paljon ulkomailta. Erityisesti Frickin sydäntä lähellä on Irlanti mutta myös muista maailman arboretumeista voi alueella havaita.

Leila ja Erkki Frick kertovat alueen kehityshistoriaa ennen kierrokselle lähtöä.

Leila ja Erkki Frick pitivät alustuspuheenvuoron ennen esittelykierrosta.

Nimi 'Ruusupuu' ovessa on käännös kreikan kielen sanasta Rhododendron (Alppiruusu).

”Ruusupuu”-ovi, joka johtaa alppiruusu-/atsalea-alueelle. Ruusupuu on suomennos kreikan kielen sanasta ”Rhododendron”.

Kulkiessa alueen poluilla lukuisien toinen toistaan ihastuttavien kasvien keskellä suomalaisessa metsässä soi hento musiikki. Idea musiikin käyttämiseen tunnelman luojana on tullut Frickin kertoman mukaan Kiinasta ja itse musiikki on myös hankittu matkoilta paikallisesta myymälästä. Hennosti taustalla soivat sävelet ovat erinomainen aspekti tukien arboretumin tunnelmaa. Myös erilaisia patsasfiguureita on käytetty hyvällä maulla ja ne tuovat tunnelmallisia tuulahduksia vierailta mailta.

Rhododendroneiden ja atsaleoiden ohella metsässä kasvaa suuri määrä myös muita kasveja ja istutettuja puita, joista useat ovat harvinaisia. Taidokkaasti rakennetut mutkittelevat polut johdattavat jatkuvasti uudenlaisiin jännittäviin paikkoihin ja aika tuntuu kuluvan siivillä.

Englantilaistyylinen patsas koria kantavasta naisesta. Patsas löytyy Etelä-Englannista Cornwallista Pinetum Gardens-nimisestä puutarhasta.

Patsas luo tunnelmaa metsässä.

Tutustumiskierros alkoi alueen pohjoisosasta, jossa suurin osa rhododendroneista ja atsaleoista asustavat. Erkki Frick kertoi alustuksessaan, kuinka kasvien istutuksessa ei olla keskitytty istuttamaan kasveja kukkien värien mukaan ryhmiin vaan sijoittamisessa ollaan pyritty luonnollisuuteen:

Luonnossa värit sointuvat aina toisiinsa ja kukat eivät luonnossakaan valitse paikkaansa kukintansa värin mukaan.

Pohjoisen osan metsäalueella onkin todella luonnollinen tunnelma ja tulee vaikutelma, kuin kasvit ja puut olisivat jo aikojen alusta asti ollut täällä.

Retkeläiset luonnon keskellä Arboretum Frickissä Kangasalan Liuksialassa.

Alueen pohjoisosa on metsäistä maastoa, joka näin kesäkuussa alppiruusut ja atsaleat kukkivat.

Pohjoisen metsäalueen jälkeen siirryttiin etelän rinteille, jossa saatiin ihastella lukuisia ainutlaatuisia puita, jotka reunustivat laajaa nurmikenttää. Polku johdatti Natura-alueeseen kuluvan Ahulijärven rantaan, jossa oli muotoon kasvatettuja kuusia ja erityisen kaunis pieni hirsirakennus.

Retkeläiset nauttivat maisemista ja oppaan kertomasta järven rannalla.

Omakotiyhdistyksen retkeläisiä ja opas Ahulijärven rannan tuntumassa.

Kauniin vanhan päärakennuksen ympäristössä kasvaa myös lukuisia puulajikkeita ja rakennuksen lähettyvillä on viehättävä huvimaja suuren tammen katveessa. Huvimajan muotoon Erkki Frick on oppaan kertoman mukaan saanut vaikutteita Aulangon Onnentemppelistä. Itse Portugalin Madeiralla paljon käyneenä ihastelin todella kookkaita runsaasti kukkivia sinisarjoja agapanthus huvimajan ja päärakennuksen läheisyydessä. Erkki Frickin mukaan osa niistä onkin tuotu nimenomaan Madeiralta.

Huvimaja Arboretum Frickissä.
Aulangon Onnentemppeli huvimaja.
marker

Päärakennuksen yhteydessä oleva huvimaja ja Aulangon 1800-luvulla rakennettu Onnentemppeli.

Loppuajatuksia arboretumista kokemuksena

Retki Arboretum Frickiin oli luonteeltaan elämysmatka luontokohteeseen. Alue hehkuu luonnonrauhaa ja on myös ainutlaatuinen kohde keskelle kaunista suomalaista luontoa kunnioittaen sen arvoja. Erkki Frick on onnistunut istuttamaan sydämensä arboretumiin ja se hehkuu myös vierailijoille ja jää mieleen monimuotoisena kokemuksena. Itselläni ja luultavasti monelle muullekin retkelle osallistujalle jäi muisto alueen tunnelmasta, joka sai aikaan tunteen ainutlaatuisesta kokemuksesta luonnon helmassa.

Voit katsoa kaikki kuvat retkestä kuvagalleriastamme ja lukea lisää Arboretum Frickistä heidän omilta sivustoiltaan, jossa kerrotaan myös alueen syntyhistoriasta.

Auringon valo ja Rusoatsalean kukinnot.

Katso kaikki kuvat retkeltä kuvagalleriasta.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://www.messukylalaiset.com/wp-content/uploads/2023/06/arboretum-arthead.jpg);background-size: cover;background-position: center center;background-attachment: initial;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 600px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}