Kodikkaan kylän yhdistys

Tietoa Meistä

Messukylässä on ollut tyyppillisesti omakotiasutusaluetta. Niinpä yhdistyksemme on perustettu vuonna 1947 erityisesti omakotiasukkaille. Nykyään Messukylästä löytyy omakotitaloje ohella myös rivi- ja kerrostaloasutusta. Uusia kerrostaloja rakentuu pääkadun varrelle kaksi kappaletta. Yhdistyksemme jäsenistä löytyy nykyään paljon muitakin kuin omakotiasujia ja asumismuodosta riippumatta kaikki Messukylän alueella asuvat taloudet ovat tervetulleita yhdistyksemme jäseniksi.

Yhdistys perustetaan

Yhdistyksen perustava kokous pidettiin sunnuntaina 27.4.1947 Messukylän Aakkulan rukoushuoneessa. Tilaisuudessa kotitalousneuvoja Hilja Mattila selosti yhdistyksen tärkeyttä, ensimmäisen kokouksen puheenjohtajana toimi Paavo Hildèn ja sihteeri Tyyne Mäkinen. Tuohon aikaan Messukylässä piti kauppaa Kalle Mäkinen ja hän hoiti jäsenmaksujen keräämisen kiertämällä talosta taloon. Mäkisen kaupassa sai ostoksien yhteydessä hoitaa myös jäsenmaksun ja halutessaan ilmoittautua jäseneksi.

Kun yhdistyksellä oli kertynyt tarpeeksi rahaa kassaan, päätettiin tehdä ensimmäinen yhteinen hankinta. Omenapuuruisku oli tarpeen sillä alueen asukkaat kasvattelivat innokkaasti omenapuita. Nykyäänkin kävellessä Messukylän omakotialueella, vanhojen, upeiden omenapuiden määrä vanhojen talojen puutarhoissa on silmiinpistävää. Yhdistyksen ensimmäinen yhteinen retki suuntautui Hatanpään sekä Nekalan siirtolapuutarhoihin ja Mäkisen kaupan pyykkituvassa pidettiin korvausta vastaan myös siirappikurssi.

Yhdistys on ajanut alueensa asukkaiden asioita alusta asti. Huolta on kannettu mm. postinkannosta alueella. On myös yritetty pitää pankki, posti ja kauppa mutta valitettavasti maailman muuttuessa kaikkia palveluja ei ole kyetty pitämään Messukylässä. Yhdistyksellä on ollut ja on edelleen vilkasta yhdeydenpitoa kaupungin kanssa keskustellen monenlaisista aluetta koskettavista asioista.

Aakkulankatu Messukylässä

Yhdistyksellä oli myös kaupungilta vuokrattuna maata palstaviljelyyn, jota yhdistyksen jäsenet vuorostaan vuokrasivat yhdistykseltä. Alusta saakka yhdistys on järjestänyt erilaisia huvitilaisuuksia iltamista joulujuhliin sekä retkiä Suomessa ja jopa rajojen ulkopuolelle. Yhdistys järjestää jäsenilleen mielenkiintoisia luentoja, siivoustalkoita, hiihtokilpailuja ja muuta mukavaa yhteistä toimintaa.

Tampereella on ollut myös aika, jolloin omenapuusta perittiin omenapuuvero. Yhdistys teki kyseisen kohtuuttoman veron kannosta vastalauseen vuonna 1948. Vastarinta tuotti hedelmää vuonna 1949, kun helpotukseksi vasta kymmenennestä puusta meni vero.

Yhdistyksen toiminta-alueeseen kuului aluksi Aakkulan alue kirkkoa myöten, Rautapelto ja Vuohenoja. Nykyään yhdistyksen alueena on Aakkulan alue, Vuohenoja ja Vilusentien alkuosa kirkon puolelta.

Yhdistykseen liittyminen

Messukylän omakotiyhdistykseen voi liittyä kaikki yhdistyksen toiminta-alueella asuvat kotitaloudet. Messukylän omakotiyhdistyksen vuosittainen jäsenmaksu on 12 euroa. Omakotiyhdistyksen jäsenenä voit saada alenusta sähkölaskun perusosaan Tampereen sähkölaitokselta. Myös muutamat muut yritykset ovat myöntäneet alennuksia tarjoamistaan tuotteista.

Yhdistyksellä ei ole varsinaista omaa jäsenlehteä mutta jäsenet saavat postilaatikkoihinsa Tampereen omakotiyhdistysten jäsenlehden Omakotiviestin. Myös Messukylän omakotiyhdistys tiedottaa ajoittain jäseniään yhdistyksen ajankohtaisista asioista postitse A4-kirjelappusilla. Pääosin yhdistyksen viestintä tapahtuu kuitenkin Facebookin kautta, jossa tiedotetaan ajankohtaisista tapahtumista Messukylässä. Kannattaa siis myös suunnata tykkäyksensä Facebook sivuihimme, jotta saat aina ajankohtaista tietoa yhdistyksen toiminnasta.

Yhdistys järjestää myös itse monenlaista virkistystoimintaa Messukylässä, jonka ajatuksena on yhdistää kylän asukkaita ja piristää omalta osaltaan tapahtumien kirjoa Messukylässä. Yhdistyksen hallitus kokoontuu kerran kuukaudessa ja kokouksessa virallisen kaavan lisäksi pohdimme sekä Messukylä että omakotiyhdistykseen asioita, päätämme mahdollisista tulevaisuuden tapahtumista. Esille otetaan myös jäsenistön meille välittämiä kysymyksiä ja asioita.

yhdistyksen toiminta-alue

Haluaisitko liittyä Messukylän omakotiyhdistykseen?

Jos asut Messukylässä ja haluat osallistua kotikyläsi kehittämiseen ja kuulla enemmän kylää koskevista asioista liity jo tänään. Toivotamme sinut sydämellisesti tervetulleeksi. Liity vaikka heti lähettämällä meille viesti yhteydenottolomakkeen kautta tai laita suoraan sähköpostia. Maksettuasi vuosittaisen jäsenmaksusi 12 euroa, pääset nauttimaan jäsenyyden tuomista eduista:

  • Tampereen omakotiyhdistysten jäsenlehti Omakotiviesti jäsenille suorajakeluna
  • Tampereen Sähkölaitos tarjoaa jäsenille toistaiseksi voimassa olevasta Vesisähkö-sopimuksen perusmaksusta 50% alennuksen.
  • Hämeen rakennuskone Oy tarjoaa yhdistyksen jäsenille 30% alennuksen vuokrattavista työkaluista. Mainitse jäsenyytesi vuokrauksen yhteydessä.
  • Kuvauspalvelu Salopino www.kuvauspalvelusalopino.fi tarjoaa Messukylän omakotiyhdistyksen jäsenille ilmakuvauksen 100€/kohde (Norm 150€+ kilometrikorvaus)
  • Pyörätaikurit Oy:stä laadukas HJC pyöräilykypärä 10 euroa Messukylän omakotiyhdistys Ry:n jäsenyyden mainitseville.