Kaikuja kirjanurkkauksesta

Messukylän omakotiyhdistys Tampere Hallitus Kannanotot-arkisto
Kirja - Tie Tampereelle Heikki Ylikangas

Kirja sisällissodasta Tampereella

Aamusyömmellä lepäilin jalkapuolena vuoteessa läppäri sylissä ja harrastus on ollut minulle rakas jo jalan kirurgisesta operaatiosta lähtien. Selailin Googlen tarjontaa etsien tietoa Messukylän vanhasta pääkadusta. Hakuni tuotti tuloksen, joka ei niinkään sammuttanut alkuperäistä tiedonjanoani mutta jätti linkin lähteeseen jumiin luettuani pari kappaletta. Mielenkiintoista ja sujuvasti kirjoitettua tekstiä sisältävä kirja ”Tie Tampereelle” Google books -palvelussa.

Löytöni oli mielestäni sen verran mielenkiintoinen, että päätin jakaa sen myös teille. Tutkin asiaa tarkemmin ja huomasin kirjan olevan saatavilla myös kirjastosta paperisena versiona, jos digitaalinen versio ei osu omaan lueskelutyyliin. Kirjaston käyttäjälle Pikikirjasto on verraton väline tämän päivän digitalisoituneessa maailmassa. Olen jo pitkään ylistänyt suomalaisen kirjastotoiminnan korkeaa tasoa ja taas kerran se vakuutti minut erinomaisuudellaan.
Itse ajattelinkin katsastaa kirjan lainausmahdollisuuksia Pikikirjastosta ja sukeltaa Suomen sisällissodan sotaisiin kertomuksiin varmasti jossain vaiheessa, sillä lukemani katkelma Google books palvelussa oli miellyttävää luettavaa. Seuraavassa myös hieman kuvailua löydöksestä lainauksena Wikipediasta lainattuna.

Tie Tampereelle on dokumentoitu kuvaus Tampereen antautumiseen johtaneista sotatapahtumista Suomen sisällissodassa 1918. Teos on yksi tunnetuimmista ja merkittävimmistä sisällissodan tutkimuksista ja oli ensimmäisiä sisällissotaa käsitteleviä laajoja puolueettomia tutkimuksia. Kirjan kirjoittaja professori Heikki Ylikangas seuraa kirjassaan valkoisten etenemistä Hämeen rintamalla kohti Tamperetta, jossa operaatio lopulta päättyy kaupungin piiritykseen ja huipentuu kolmen viikon kuluttua kiivaisiin katutaisteluihin.

Wikipedia

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://www.messukylalaiset.com/wp-content/uploads/2021/10/ilmakuva-head.jpg);background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 650px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}