Urheilukentän ehostusta ja paanujen tervausta

Messukylän historiallisen ympäristön huoltotoimet ovat jo olleet jo jonkin aikaa käynnissä, kun koulun rakennuksia on peruskorjailtu. Puurakennuksia on viilailtu ja koulun kivirakennuskin on ollut hupun alla. Asukkaat ovat parin viime viikon aikana saaneet katsella, kun hienoa Messukylän kenttää on alettu huoltamaan. Viimeisimpänä projektina Messukylässä on alettu huoltamaan Messukylän kenttää ja sitä ympäröivää kuusiaitaa. Myös Messukylän keskiaikainen kivikirkko ja sen ulkokuori on ollut ylläpidon kohteena ja tänä kesänä on tullut aika kauniin paanukaton tervaamiselle.

Messukylän kentän kunnostus

Historiallisestikin merkittävää Messukylän kenttää ja sen ympäristöä on alettu peruskorjaamaan. Tampereen Infra Oy suorittaa kentän saneerauksessa kuivatusrakenteiden parantamistoimia ja uusii tekonurmimaton. Toimenpiteiden johdosta kenttä on entistä paremmassa kunnossa liikunnan ja jalkapallon harrastajille.

Kenttää ympäröivä massiivinen kuusiaita on kaadettu kentän länsipuolelta ja kaatamisen jäljeltä maasto näyttää melko avaralta ja revityltä kuten olettaa saattaa. Tilalle istutetaan
kuitenkin vajaat kaksi metriä korkeita taimia tuota pikaa ja maisemat saavat taas kotoisan ilmeen.

Voit lukea tarkemmin saneerausprojektista Aamulehden Moron artikkelista.

Messukylän kenttä, metsäkone ja kaadettuja puita Messukylänkadun puoleisella rinteellä.

Selaa artikkeleita

Muita uutisartikkeleita

Urheilukentän historiaa

Messukylän kenttä ja kuusiaita ovat historiallisia, sillä kerrotaan itse Tampereen perustajan, Kuningas Kustaa III:n, seisoneen kentän läheisyydessä ihailemassa tulevaa Tampereen kaupunkia (lähde: Aamulehti Moro/Tiina Vuorimäki13.7.2023).

Yhdistyksemme jäsen Paula Munne-Ojala on selvittänyt urheilukentän historiaa ja hänen artikkelinsa kentän rakentamisen vaiheista on julkaistu Messukylän Joulun numerossa vuodelta 2014 ja Tammerkoski-lehden numerossa 7/2014. Paulan historiaselvityksen mukaan kuusiaita on istutettu jo vuosina 1928-31. Voit tutustua tarkemmin kentän historiaan oheisesta Paula Munne-Ojalan artikkelista: Messukylän joulu 2014/ Messukylän urheilukenttä 80 vuotta, katsaus vuosiin 1922-46.

Avaa PDF
Banner image

Artikkeli urheilukentän historiasta Messukylän Joulu-lehdestä vuodelta 2014. Kirjoittanut Paula Munne-Ojala.

Messukylän historiallinen kivikirkko

Messukyläläiset ovat saattaneet huomata, kuinka myös kaikille meille asukkaille rakas kivikirkko on ollut jo jonkin aikaa ulkoisen kunnostuksen kohteena. Tänä kesänä keskiaikaisen kivikirkon paanukaton uudelleen tervaus on alkanut ja kirkon ympäristössä saa nauttia tämän satoja vuosia tehokkaasti puuta suojaavan ja luonnollisen tervan aromikkaasta tuoksusta.

Itse kävin paikanpäällä katsomassa historiaamme ylläpitäviä muutoksen tuulia ja nuuhkimassa jo laivanrakentamisessa käytettävää tuoksua. Kirkon oppaan kertoman mukaan kattoa on jo tervailtu aiemmin tänä kesänä. Toimet jatkuvat kuitenkin taas sillä yhdellä kertaa ei kaikkea saatu suojattua. Täytynee käydä joku päivä uudelleenkin tutkimassa projektia ja sen etenemistä. Ammattilaisten käsissä kallis kivikirkkomme on varmasti hyvissä käsissä.

Vanhaa tervaa puhdistettu paanuista Messukylän keskiaikaisen kivikirkon katon paanuista.
Juuri tervattua paanukattoa Messukylän keskiaikaisen kivikirkon katolla.
marker

Paanukattoa ennen ja jälkeen uudelleen tervauksen.

Kirkon sisäänkäynnin juuri tervattu paanukatto kirkon länsipuolella.

Kuljettuani kirkon ympäristössä oli mielenkiintoista havaita miten tervaamaton ja tervattu katto eroavat ulkonäöllisesti. Mitään paanukaton tervaamisesta tietämättömänä arvelin, että paanuista oli luultavasti mekaanisesti puhdistettu entistä tervaa pois uuden aineen tieltä, jotta se imeytyisi puuhun mahdollisimman hyvin. Katon reunoihin oli asennettu väliaikaiset kourut, joita myöten ylimääräinen katolta valuva terva kaiketi valuu kulmissa oleviin saaveihin. Jos aikaa liikenee, kannattaa käydä päiväkävelyllä katsomassa kuinka historiallisesti arvokasta ympäristöämme vaalitaan ja ylläpidetään.

Kuvagalleria

Selaa kuvagalleriasta lisää kuvia urheilukentästä, kivikirkosta ja Messukylän eri kohteista.

Ylimääräinen terva valuu väliaikaista kourua myöten saaviin.
div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://www.messukylalaiset.com/wp-content/uploads/2023/08/urheilukentta-2023-head.jpg);background-size: cover;background-position: center center;background-attachment: initial;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 600px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}